We gebruiken elke dag emoji’s, meestal in privé-berichten via WhatsApp en Facebook Messenger. Deze snelst groeiende beeldtaal ooit, is onmisbaar geworden in ons leven. Het is een andere, nieuwe manier van communiceren. Maar wat weten we eigenlijk van deze grappige figuurtjes? En zijn ze de nieuwe taal waarmee bedrijven moeten communiceren?

Een emoticon, smiley of emoji?

Emoji’s worden met enige regelmaat verward met emoticons en smileys. Vanuit de prehistorie zijn verschillende lachende gezichten teruggevonden op onder andere muurschilderingen en brieven, maar het iconische gele gezicht stamt officieel uit 1963. In dat jaar werd het gele gezicht ontworpen door grafisch ontwerper Harvey Ball. Hij maakte de smiley; een gele cirkel met twee stippen en een boogje, in opdracht van een verzekeringsmaatschappij die net een fusie achter de rug had. De medewerkers van het bedrijf moesten zich gelukkig voelen op kantoor en dit ook uitstralen naar de klanten. ‘Zijn ontwerp kostte hem tien minuten om te maken en leverde $45,- op.’

Docent computerwetenschap Scott Fahlman introduceerde in begin jaren tachtig de emoticon. De met leestekens gevormde gezichtsuitdrukking kreeg zijn naam uit een combinatie van de woorden ‘emotion’ en ‘icon’. Destijds voerde Fahlman gesprekken met zijn collega’s aan de Universiteit van Pittsburg op het ARPANET (het internet van toen). De gesprekken werden later op de avond steeds lolliger en om ervoor te zorgen dat mensen die de gesprekken lazen, niet vreemd gingen denken over Fahlman en zijn collega’s, opperde Fahlman :–) te gebruiken bij lollige uitspraken en :–( bij serieuze. Een teken om digitale verwarring te voorkomen, de emoticon, was geboren.

In 1999 bedacht computeringenieur Shigetaka Kurita de emoji voor het eerste mobiele internetplatform i-mode. ‘E’ betekent beeld en ‘moji’ betekent karakter in het Japans. Veel elementen van de emoji vinden hun oorsprong in Japanse stripverhalen: Manga. De Japanse invloed is goed terug te zien in sommige figuurtjes. 😪 is bijvoorbeeld geen verkouden uitdrukking, maar verbeeldt slaperigheid, aangezien in Manga slaap ook wordt gevisualiseerd met een zweetdruppel naast de neus. Ook is het niet zo dat dit meisje aan ballet doet, 🙆, maar maakt het meisje het Japanse oké-gebaar. Dat mensen emoji andere betekenissen toekennen, komt niet alleen door het land waar ze vandaan komen. Zo gebruikt mijn vrouw 😏om aan te geven dat ze er haar bedenkingen bij heeft. De figuren zijn multi-interpretabel.

Je zou dus kunnen stellen dat het allemaal begon met de smiley, die gebruikt werd om emotie uit te drukken in een andere taal dan het schrift. De emoji wordt gezien als een afgeleide van dit blije gele gezicht dat al veel langer bestaat en heeft vervolgens op zijn eigen ontwikkelingsreis ook de emoticons : – ) en : – ( overbodig gemaakt en vervangen door 🙂 en ☹️.

Inmiddels bestaan al meer dan 2.700 emoji’s, die we kunnen gebruiken op het emoji-toetsenbord. Welke gecodeerd worden, wordt bepaald door Unicode. Deze instantie bepaalt met welke beelden wij nu kunnen communiceren. Iedereen kan verzoeken indienen bij Unicode voor een nieuwe variant. Samen met zijn leden, denk aan: Apple, Microsoft en Facebook, (voor $18.000,- kan ook jij een lidmaatschap afsluiten en stemrecht krijgen) wordt gekeken welke nieuwe figuurtjes ontwikkeld worden en welke verzoeken worden afgewezen.

Succesvolle emoji-campagnes 😄😎😚😋

17 juli is het World Emoji Day. Deze datum is gekozen, omdat in de agenda-emoji heel klein deze datum staat. Veel merken gebruiken deze dag de #worldemojiday om hun dienst of product op een leuke manier te promoten. Maar er zijn ook merken, zoals McDonalds 🍟, die hun volledige campagne communicatie in de nieuwe beeldtaal zetten. En dit gaat verder dan enkel online campagnes. Emoji blijkt ook een taal te zijn die offline werkt.

Bij Domino’s kan je een pizza bestellen door 🍕 te tweeten. En het WWF gebruikte emoji in hun social media om mensen bewust te maken van bedreigde diersoorten.

Minder succesvolle emoji-campagnes 🤔😭🤐😳

Er zijn daarnaast ook merken, zoals General Motors, die wat ons betreft net de plank misslaan door hun campagne in de emoji-beeldtaal te zetten. Hieronder het persbericht waarin General Motors de nieuwe Chevrolet Cruze presenteerde. Wij hebben oprecht geen flauw idee wat er staat.

Ook Hillary Clinton haar verkiezingscampagne, waarin emoji centraal stonden, liep compleet uit de hand. Ze probeerde jonge kiezers voor zich te winnen door ze op Twitter te vragen hun mening over studieschuld in drie emoji te geven. Dit viel helemaal verkeerd bij de studenten: ze voelden zich niet serieus genomen.

Ons advies? 🤓

Emoji’s kunnen heel geschikt zijn om in te zetten als communicatiemiddel voor een merk en campagne. Dit komt ten eerste omdat de beelden ludiek en opvallend zijn in campagnes, ten tweede zegt een emoji vaak “meer dan 1.000 woorden” en als laatste kan het als merk in je voordeel werken dat de figuren multi-interpretabel zijn.

Echter, de emoji-beeldtaal moet niet enkel een middel zijn om je boodschap bij je publiek te krijgen. Het moet een toevoeging zijn aan je merk, product of dienst. Je moet niet geforceerd de beelden willen gebruiken, enkel omdat je denkt dat dat de taal is waarmee je je publiek kunt aanspreken. Dat gezegd hebbende, zien wij emoji’s ook nog niet zo 1,2,3 het schrift overnemen.